Chronisch vermoeidheidssyndroom of CVS

Myalgische encefalomyelitis of het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS/CFS) staat voor een ziektebeeld waarbij lang bestaande ernstige vermoeidheid op de voorgrond staat. Er blijkt geen specifieke aanwijsbare somatische of psychiatrische oorzaak aanwezig te zijn. De term ME wordt veel gebruikt, hoewel er geen tekenen van encefalomyelitis in neuropathische zin zijn. De definitie van ME in strikte zin omvat vermoeidheidsklachten gedurende meer dan 6 maanden, leidend tot een daling van het prestatievermogen, niet verbeterend door te rusten, gepaard gaande met afname van concentratie en geheugen. Daarnaast zijn er meerdere van de volgende klachten aanwezig: keelpijn, opgezette lymfeklieren, spierpijn, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slaapproblemen of misselijkheid waarbij de klachten niet kunnen worden toegeschreven aan een duidelijk te diagnosticeren somatische of psychiatrische aandoening. Door het ontbreken van objectieve parameters worden de soms ernstige klachten van patiënten vaak ten onrechte gebagatelliseerd.

Vier categorieën van chronische vermoeidheid

De grote hoeveelheid symptomen die op kunnen treden bij ME worden ingedeeld in vier categorieën, waarvan de symptomen van de eerste categorie het meest kenmerkend zijn:

1. Perioden van voortdurende, alles overheersende geestelijke en lichamelijke uitputting. Vaak gaat dit samen met krachteloosheid van de spieren en pijn in de gewrichten. In zo'n periode zijn de klachten extreem en is alles te veel.

2. Neurologische storingen met de volgende verschijnselen:

 • Slecht geheugen en concentratie;
 • Slaapstoornissen met omkering van het dag- en nachtritme;
 • Emotionele labiliteit, prikkelbaarheid en depressieve neigingen;
 • Moeite met praten of schrijven en niet op een woord kunnen komen;
 • Overgevoeligheid voor prikkels uit de omgeving;
 • Hoofdpijn, een druk op het hoofd of een wazig gevoel in het hoofd;
 • Wazig of dubbel zien, soms met zwarte plekken voor de ogen;
 • Overgevoeligheid voor kou en weersveranderingen, wisselende lichaamstemperatuur;
 • Plotselinge aanvallen van duizeligheid of misselijkheid na inspanning;
 • Overmatige transpiratie en vaak plassen.

3. Immuunsysteemstoring met verschijnselen zoals een voortdurend licht griepachtig gevoel, infecties, rode ogen, steenpuisten, verkoudheden, allergieën, intoleranties en holte ontstekingen.

4. Overige klachten zoals:

 • Darmstoringen, winderigheid, verstopping of diarree;
 • Flauwtegevoelens, eetbehoefte, plotselinge geïrriteerdheid en boosheid;
 • Alcohol- en koffie intolerantie, overgevoeligheden.

Natuurlijk moet er wel voor gewaakt worden dat bij een dergelijke diagnose niet andere ernstige ziekten over het hoofd worden gezien.

De oorzaken van chronische vermoeidheid

Als we op een rijtje zetten welke oorzaken we bij ME patiënten in onze praktijk vaststellen en welke patiënten in korte tijd met therapie sterk verbeteren of geheel van hun klachten afkomen, dan is de conclusie dat er bij vrijwel alle ME patiënten de volgende storende oorzaken aanwezig zijn:

 • Sluimerende virussen (zoals Epstein-Barr, CMV en XMRV);
 • Hypothalamus storing met een verstoring van de HPA-as en uitputting van de bijnieren;
 • Onverwerkte niet geïntegreerde emoties;
 • Leverstoring die een interactie heeft met de hypothalamus;
 • Niet allergische voedselovergevoeligheden die sterk individueel verschillen;
 • Een verstoring in het darmmicrobioom;
 • Chronische (laaggradige)ontstekingen.

Meestal zijn de klachten ontstaan in een periode van enorme drukte met vermoeidheid, waarbij er een soort griepachtige toestand was, waar diegene mee doorgelopen is tegelijkertijd met de aanwezigheid van hevige emoties en psychische toestanden. Virussen spelen hierbij een grote rol. Vervolgens is het systeem ingestort en niet meer hersteld. Er is qua oorzaken een grote gelijkenis met fibromyalgie.

afbeelding van een virus

 

Een mogelijk Behandelplan voor chronische vermoeidheid

Deze mogelijke behandeling is een algemeen effectief behandelplan dat individueel aangepast moet worden afhankelijk van de aanwezige klachten en oorzaken die we in de praktijk tegen komen. Als een basis van elke behandeling bij ME zijn de volgende punten belangrijk:

Algemene adviezen:

 • Electrosmog saneren bij de slaapplaats. Als we slapen zijn onze hersenen, en met name het limbisch systeem, 200 tot 400 maal gevoeliger voor elektrosmog belasting dan wanneer wij wakker zijn. Elektrosmog belasting werkt zeer storend op de functie van de hypothalamus, de bijnieren en het autonome zenuwstelsel en verergert ME klachten.
 • Geen verstoorde relaties. Zorg voor gezonde en volwassen relaties in je directe omgeving met familie en vrienden.
 • Doe de dingen in je leven die je werkelijk graag doet. Maak naast verplichtingen ook tijd vrij om leuke dingen te doen zoals hobby’s en sporten.
 • Verzeker je ervan dat als je iets doet op een bepaald moment, dat je er dan ook volledig mee bezig bent en ervan geniet.
 • Behandel onverwerkte, niet geïntegreerde emoties.
 • Zorg voor een gezond basisdieet en zorg voor voldoende nachtrust.
 • Beweeg voldoende maar op een gedoseerde manier.

 

Basis suppletie:

Neem een goede multivitaminen mineralen supplement met alle actieve nutriënten en vul aan met producten die de energiestofwisseling kunnen verbeteren.

Eerste stap:

Bij deze aandoening zien we in de eerste metingen dikwijls sluimerende virussen. Deze kunnen we elimineren door middel van specifieke producten. Het ondersteunen van het immuunsysteem en het verbeteren van de ontgifting is bij eliminatie belangrijk. Wij raden ook aan om bij aanvang van therapie een onderzoek uit te voeren naar de status van de bijnieren en een voedselintolerantiescreening te doen.

Tweede stap:

Voortzetten van het volledig elimineren van virussen en een eventuele toxische belasting dat we vaststellen door meting. Hypothalamusstoring opheffen met behulp van bepaalde kruiden en nutriënten. Het herstel van de bijnieren bevorderen afhankelijk van het resultaat van het onderzoek. Een dieetplan opstellen volgens de voedselintolerantiescreening.

Derde stap:

Als vorige oorzaken opgeheven zijn is het aan te raden onverwerkte niet geïntegreerde emoties te gaan behandelen. Het limbisch systeem en de hypothalamus verder herstellen met de nodige kruiden en nutriënten in combinatie met specifieke druppels voor de emotionele belastingen. De functies van de lever herstellen daar deze een interactie heeft met de hypothalamus.

Vierde stap:

Vervolg geven aan de vorige stappen en wanneer deze oorzaken niet meer uit de meting komen, kunnen we de energie extra op gang helpen en de mitochondriën activeren. Specifieke middelen inzetten als er nog sprake is van orgaanstoringen (mogelijk de milt, de lever of de nieren).

Vijfde stap:

Voortzetten van het herstel van onverwerkte emoties, de hypothalamus en het autonome zenuwstelsel door middel van de aangewezen middelen. Een mogelijke oorzaak van ME kan ook ontstaan vanuit een dysbiose van het darmmicrobioom. Als deze oorzaak mee een rol speelt in het ontstaan van de klachten moeten we dit behandelen.

Zesde stap:

Inventarisatie van eventueel nog aanwezige storende oorzaken, verstoorde functies en de energetische toestand. Controle van elektrosmog eliminatie, de emotionele belasting en de dieetmaatregelen. Het opstellen van een gedoseerd, geleidelijk op te voeren bewegingstherapie programma of medische trainingstherapie onder begeleiding.

Neem contact op voor meer informatie en persoonlijk advies bij chronische vermoeidheid

In onze natuurgeneeskundige praktijk informeren wij u graag verder over chronische vermoeidheid en wat u het beste kunt doen. Stuur een e-mail naar chris@bioflorahealthproducts.nl of bel naar +31 (0)164 602 893 om een afspraak te maken. Wij geven u graag persoonlijk advies.

Chris Lauwers

bronnen
http://www.naeg.nl
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/chronisch-vermoeidheidsvirus-gevonden/
https://www.cdc.gov/me-cfs/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18836094
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/symptoms-causes/syc-20360490
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20192908
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1672392
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10450194
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15115421

Afspraak maken

Afspraken kunnen alleen telefonisch gemaakt worden door te bellen met nummer +31-164-602893. Dit kan van dinsdag t/m zaterdag tussen 10:00 en 14:00 uur.

Beroepsvereniging

Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Alternatieve Genezers met een praktijklicentie Aa.

 • NOAG-praktijklicentie Aa
 • NOAG-registratienummer: 4645-Aa-11031
 • CAM-Competentieregister: laag 7
 • AGB-code zorgverlener: 90-045355
 • AGB-code praktijk: 90-54010
 • NIBIG registratienr: 526940
 • WKKGZ registratienr: 526940

Contact

Bioflora V.O.F.
Breestraat 4
4645ED Putte

T +31-164-602893
E chris@bioflorahealthproducts.nl
I chrislauwers.nl

Bezoek ook onze webshop:

Praktijkuren