Fibromyalgie

Fibromyalgie wil zeggen: pijn in het bindweefsel en de spieren. In Nederland wordt het ook wel eens spierreuma of weke delen reuma genoemd. Bij fibromyalgie komen verschillende klachten tegelijkertijd voor zoals pijn, vermoeidheid, stijfheid, veelal stemmingswisselingen en soms een slechte nachtrust. De pijn komt vooral voor op de specifieke tenderpoints in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. Dit is net als spierpijn na flink sporten, overbelasting of tijdens griep, alleen gaat het niet meer over.

Mogelijke oorzaken van fibromyalgie

Wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van deze aandoening heeft nog maar weinig opgeleverd. Er zijn veranderingen in de spierspanning die men echter ook bij mensen vindt zonder fibromyalgie. Mogelijk is er een storing in de hersenen die invloed heeft op de doorbloeding of de spierspanning. Mogelijk heeft de manier van verwerken van prikkels uit de omgeving invloed op de klachten. Het is in ieder geval geen ontstekingsziekte en het is hoogstwaarschijnlijk niet erfelijk. De diagnostische criteria zijn redelijk subjectief, wel zijn de specifieke tenderpoints op meerdere plaatsen zeer pijnlijk. Opvallend is dat fibromyalgie niet tot beschadigingen van spieren of gewrichten leidt. Het is duidelijk dat er bij fibromyalgie een verandering is in het spiermetabolisme dat pijn en vermoeidheid kan veroorzaken. Het is opvallend dat het bij vrouwen vaker voorkomt dan bij mannen. Verder lijkt er een verwantschap te bestaan met het chronisch vermoeidheidssyndroom of CVS. De meest voorkomende oorzaken die wij in de praktijk terug vinden bij fibromyalgie zijn:

 • Een sluimerende virale belasting of Post Viraal Syndroom;
 • Een disbalans in de hypothalamus met een ontregeling van het autonome of vegetatieve zenuwstelsel;
 • Onverwerkte niet geïntegreerde emoties, trauma of PTSS;
 • Leverstoring met een storende en toxische invloed op het bindweefsel van de spieren en gewrichten;
 • Tekorten van bepaalde nutriënten zoals B12, Magnesium en Vitamine D3;
 • Een hypofyse storing treffen we in het algemeen ook vaker bij vrouwen dan bij mannen aan;
 • Een dysbiose het het darmmicrobioom met SIBO en een hyperpermeabele darm of Leaky gut.

 

Het proces van de gluconeogenese

In het proces van de gluconeogenese kunnen pyruvaat (dat ontstaan is in de glycolyse), lactaat, aminozuren en glycerol omgezet worden in glucose. Dit proces kost energie en vindt vooral plaats in de lever. In de praktijk vinden we dan ook in de meeste gevallen een energetische leverstoring (zwakte in de levermeridiaan) bij fibromyalgie patiënten. Een verhoogde mate van glycolyse en gluconeogenese gaan samen met spierafbraak en resulteren in pijn en vermoeidheid. Deze metabole veranderingen worden beïnvloedt door een tekort aan substraten die nodig zijn voor een optimale energieproductie via de citroenzuurcyclus in de mitochondriën. We zien positieve effecten van middelen die de energieproductie via de citroenzuurcyclus ondersteunen en van antioxidanten die de gevolgen van het niet optimaal functioneren van de citroenzuurcyclus ondervangen. Een chronische virusbelasting is bij fibromyalgie vaak aanwezig en verstoort het autonome zenuwstelsel (doorbloeding van de spieren), het bindweefsel van het bewegingsapparaat, de hypothalamus, de lever en in een aantal gevallen de milt. Hierdoor wordt het bewegingsapparaat extra gevoelig en worden therapieën geblokkeerd.

Ondersteunende middelen bij fibromyalgie

Bij fibromyalgie zijn ter ondersteuning van het herstel en als basissuppletie enkele nutriënten zeer nuttig om het energiemetabolisme van de spieren te herstellen. In onze praktijk gebruiken wij een supplement dat vitaminen, mineralen, aminozuren, silicium, MSM en appelzuur bevat. Appelzuur of malaat is een essentieel component van de citroenzuurcyclus. De toevoer van een geringe hoeveelheid exogeen malaat is nodig om de ATP productie te optimaliseren. Van de combinatie magnesium en appelzuur is aangetoond dat het de pijn vermindert bij fibromyalgie. Calcium, magnesium en fosfaationen spelen een belangrijke rol in de fysiologie van de spiercontractie en de relaxatie. MSM is een natuurlijk organisch gebonden vorm van zwavel. MSM werkt analgetisch, anti-inflammatoir, remt spierspasmen, stimuleert de doorbloeding en is essentieel voor de vorming van soepel bindweefsel. Taurine komt in hoge concentraties voor in de skeletspieren en kan de vrije radicalenschade beperken. Ook omega 3, vitamine D3 en vitamine B12 mag men niet vergeten.

afbeelding van een persoon met een pijnlijke nek

Fibromyalgie in onze praktijk

Deze mogelijke behandeling is een algemeen effectief behandelplan dat individueel aangepast moet worden afhankelijk van de aanwezige klachten en oorzaken die we via prognos therapie opsporen. Als een basis van elke behandeling bij fibromyalgie zijn volgende punten belangrijk:

 • Electrosmog en geopathie ontstoren bij de slaapplaats. Als we slapen zijn onze hersenen en met name het limbisch systeem 200 tot 400 maal gevoeliger voor deze straling dan wanneer we wakker zijn. Straling werkt zeer storend op de functie van de hypothalamus en het autonome zenuwstelsel en verergert fibromyalgie klachten door contractie van het bindweefsel;
 • Basis supplementen zoals eerder genoemd;
 • Een gezond dieetplan opstellen en rekening houden met voedselintoleranties en allergieën;
 • Indien nodig psychotherapie uitvoeren;
 • Het is verder van belang om onderstaande stappen te onderzoeken en te behandelen. Het lichaam geeft via de verschillende onderzoeken die wij uitvoeren zelf aan welke oorzaak we eerst moeten behandelen en wat het vervolg is.

 

Het traject wordt doorlopen middels verschillende stappen

Het algemeen effectieve behandelplan dat individueel aangepast wordt op de aanwezige klachten en oorzaken, wordt uitgevoerd op grond van de volgende stappen:

Eerste stap

In de eerste metingen zien we dikwijls sluimerende virussen. Deze kunnen we elimineren door middel van specifieke producten. Het ondersteunen van het immuunsysteem en het verbeteren van de ontgifting hoort hier bij. Bij fibromyalgie is het zeer belangrijk om het bindweefsel mee te behandelen. Er zijn verschillende onderzoeken in onze praktijk beschikbaar om de status van het bindweefsel in kaart te brengen zoals bv. De SKB-Test.

Tweede stap

Voortzetten van het volledig elimineren van virussen en de eventuele toxische belasting van het bindweefsel. Bij energetisch storing van de levermeridiaan en verstoring van de hypothalamus is het belangrijk deze langdurig te ondersteunen.

Derde stap

Verdere ondersteuning van de leverfunctie, de hypothalamus en de functies van het autonome zenuwstelsel herstellen.

Vierde stap

Onverwerkte en niet geïntegreerde emoties behandelen, het limbisch systeem en de hypothalamus verder ondersteunen en indien er nog sprake is van bepaalde orgaanstoring kunnen we hier nog specifieke maatregelen voor treffen.

Vijfde stap

Voortzetten van het herstel van onverwerkte emoties, de hypothalamus en het autonome zenuwstelsel door middel van de aangewezen middelen. Het herstel van de spierstofwisseling en het bindweefsel eventueel nog extra ondersteunen.

Zesde stap

Inventarisatie van eventueel nog aanwezige storende oorzaken en verstoorde functies, de toestand van de spierstofwisseling en het herstel van de triggerpoints. Controle van electrosmog eliminatie, de dieetmaatregelen en de emotionele belastingen. Het opstellen van een gedoseerd geleidelijk op te voeren bewegingstherapie programma of medische trainingstherapie onder begeleiding.

Wij beantwoorden uw vragen over fibromyalgie graag

Wanneer u vragen heeft over de behandeling van fibromyalgie, beantwoorden wij deze graag. Heeft u vragen over de werking en het gebruik van producten die nodig zijn wanneer u last hebt van fibromyalgie? Stuur een e-mail naar chris@bioflorahealthproducts.nl of bel naar +31 (0)164 602 893. Door onze jarenlange ervaring in de complementaire gezondheidszorg zijn wij in staat om u uitstekend te informeren.

Chris Lauwers

bronnen
https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/wat-is-fibromyalgie/item40506
https://www.gezondheidsnet.nl/ziekten/fibromyalgie
http://www.naeg.nl
https://fibromyalgie.nl/
https://www.thuisarts.nl/fibromyalgie/ik-heb-fibromyalgie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromyalgia/symptoms-causes/syc-20354780
https://www.webmd.com/fibromyalgia/guide/fibromyalgia-tender-points-trigger-points#1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29321621
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25786053
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25160886
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7786692
https://www.webmd.com/fibromyalgia/features/alternative-treatments-for-fibromyalgia#1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25786048
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24438771
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25839088
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25458024
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19243724

Afspraak maken

Afspraken kunnen alleen telefonisch gemaakt worden door te bellen met nummer +31-164-602893. Dit kan van dinsdag t/m zaterdag tussen 10:00 en 14:00 uur.

Beroepsvereniging

Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Alternatieve Genezers met een praktijklicentie Aa.

 • NOAG-praktijklicentie Aa
 • NOAG-registratienummer: 4645-Aa-11031
 • CAM-Competentieregister: laag 7
 • AGB-code zorgverlener: 90-045355
 • AGB-code praktijk: 90-54010
 • NIBIG registratienr: 526940
 • WKKGZ registratienr: 526940

Contact

Bioflora V.O.F.
Breestraat 4
4645ED Putte

T +31-164-602893
E chris@bioflorahealthproducts.nl
I chrislauwers.nl

Bezoek ook onze webshop:

Praktijkuren