Bevorder de galproductie en zorg voor een goede opname van voedingsstoffen!

Gal is een lichaamsvloeistof die een belangrijke rol speelt bij de opname van voedingsstoffen in de dunne darm. Galvloeistof zorgt voor een zuiverende functie van de lever en dus het afvoeren van toxische stoffen uit de lever. Het wordt continu in de lever geproduceerd uit cholesterol en geconjugeerd met taurine en glycine om vervolgens opgeslagen te worden in de galblaas.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) vinden de meeste oorzaken van chronische ziekten hun oorsprong in de lever. Het is een meesterontgifter, zorgt voor enzymproductie, galproductie, hormoonproductie, heeft een invloed op het immuunsysteem en slaagt verschillende nutriënten op.

Wat zijn enkele functies de lever?

Een belangrijke functie van de lever is het uitscheiden van gal. Een gezonde lever speelt een belangrijke rol in de uitwisseling van nutriënten, de energieproductie en het opslagen van vitaminen en mineralen die later terug gebruikt kunnen worden. Alles wat wij eten moet door de lever verwerkt worden.

In deze moderne samenleving merken wij op dat bijna iedereen die in onze praktijk komt wel een overbelasting heeft van de lever en dat er bepaalde functies niet optimaal uitgevoerd kunnen worden. Dit kan als gevolg mogelijk leiden tot ziekte. Veel mensen hebben een blokkade in de galblaas of galwegen zoals ingedikte galvloeistof of zelfs galstenen. Deze blokkade kan zorgen voor een verminderde opname van voedingsstoffen en een vermindering van de afvoer van toxische stoffen. Een niet goed functionerende lever gaat ook minder gal produceren. Dit kan leiden tot algemene spijsverteringsproblemen zoals constipatie, buikpijn en opgeblazen gevoel.

Wat is het belang van de gal?

De gal heeft verschillende belangrijke functies. Eén van deze functies is de smering van de dunne darm voor een soepele stoelgang. Minder smering kan dus leiden tot constipatie (Keutelvormige ontlasting), te veel smering kan leiden tot diarree. Wanneer we dus constipatie hebben verhoogt dit de toxische belasting in het lichaam en geeft dit veel oxidatieve stress. Voedsel dat te lang in de darmen blijft kan vergisten. Deze vergisting kan schade geven aan de darmwand en een hyperpermeabele darm of leaky gut veroorzaken.

Galzouten breken vetten af. Er is dus veel gal nodig om de vetten uit de voeding te verwerken. Dit proces is dus ook essentieel nodig om gewicht te kunnen verliezen. Gal transporteert gifstoffen uit de lever naar de darm en zorgt dat dit proces kan blijven lopen. Als er minder gal geproduceerd wordt, bestaat de kans op steenvorming.

De in vet oplosbare vitamine A, D, E en K kunnen alleen goed opgenomen worden in de dunne darm als er voldoende gal aanwezig is. Patiënten die een cholecystectomie of galblaasverwijdering hebben ondergaan moeten de galproductie voor de rest van hun leven ondersteunen.

De lever en het balans van uw hormonen

De lever en de schildklier werken ook synergetisch met elkaar. T4 thyroxine wordt door gal in de lever omgezet naar T3 trijodothyroxine, het actieve schildklierhormoon. Een schildklierprobleem ontstaat dus meestal niet in de schildklier zelf maar ergens anders zoals bv de lever. De lever speelt ook een grote rol in de omzettingen van andere hormonen en breekt een te veel aan hormonen af.

Mentale problemen en stemmingswisselingen kunnen ook het gevolg zijn van een functioneel probleem van de lever. Dit door de beïnvloeding van de hormonen door de lever. Het hormonale systeem zorgt mee voor een evenwichtig emotioneel balans. Het is dus van groot en vitaal belang om de lever zo gezond mogelijk te houden!

Symptomen van leverproblemen

 • Gasvorming en opgeblazen gevoel;
 • Constipatie of diarree;
 • Een hyperpermeabele darm of lekkende darm;
 • Aambeien en spataderen;
 • Hormonale klachten zoals PMS;
 • Emotionele problemen zoals prikkelbaarheid, boosheid, frustratie, verbittering;
 • Slapeloosheid;
 • Een slechte vetvertering;
 • Onregelmatige ontlasting.

 

Hoe kunnen we de lever ondersteunen om meer gal te produceren?

Pak de oorzakelijke factoren aan

Oorzaken die de lever kunnen schaden moet je ten alle tijden vermijden. Alles wat het lactaatgehalte kan verhogen moet je laten staan. Denk aan koffie, geraffineerde suiker, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen. De lever is het belangrijkste orgaan om lactaat af te breken. Hoe minder je de lever er dus mee belast, hoe beter.

Eet voedingsmiddelen die goed zijn voor de lever

Eet veel bittere groenten, gebruik paardenbloem, mariadistel, artisjok, bessen, rode bieten en ginseng. Voedingsmiddelen eten die gezond zijn voor de lever mogen enkel van biologische oorsprong zijn. Dit vermindert de toxische belasting op de lever.

Ademhaling

Bij een goede en ontspannen ademhaling gebruiken we het middenrif. De meeste mensen ademen oppervlakkig en op de borst. Dit is een foutieve ademhaling meestal veroorzaakt door stress. Stress geeft dan ook weer een te hoge toxische belasting. Aangezien de lever juist onder het middenrif ligt kunnen we de lever masseren met een goede en ontspannen ademhaling. Op deze manier kunnen we de galproductie extra stimuleren.

Intermittent fasting

Er wordt continu gal geproduceerd in de lever en opgeslagen in de galblaas. Ook wanneer we niet eten loopt dit proces door. Intermittent fasting kan dus een manier zijn om de gal die opgeslagen wordt in de galblaas, te verhogen.

Verminder stress

Alles soorten van stress zijn schadelijk voor de gezondheid. Door stress verhogen de stresshormonen zoals cortisol en adrenaline en verhoogt de toxische belasting. De lever moet deze gifstoffen en overtollige hormonen weer afbreken. Stress heeft dus een grote invloed op de functies van de lever

Neem voedingssupplementen en kruiden

In onze prakrijk maken wij gebruik van verschillende voedingssupplementen en kruiden die lactaat kunnen afbreken, de galproductie ondersteunen en leverfuncties kunnen verbeteren.

Wilt u meer weten over deze producten of hebt u gezondheidsklachten die mogelijk veroorzaakt worden door een functioneel probleem in gal en lever? Neem dan contact met ons op!

Chris Lauwers

Afspraak maken

Afspraken kunnen alleen telefonisch gemaakt worden door te bellen met nummer +31-164-602893. Dit kan van dinsdag t/m zaterdag tussen 10:00 en 14:00 uur.

Beroepsvereniging

Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Alternatieve Genezers met een praktijklicentie Aa.

 • NOAG-praktijklicentie Aa
 • NOAG-registratienummer: 4645-Aa-11031
 • CAM-Competentieregister: laag 7
 • AGB-code zorgverlener: 90-045355
 • AGB-code praktijk: 90-54010
 • NIBIG registratienr: 526940
 • WKKGZ registratienr: 526940

Contact

Bioflora V.O.F.
Breestraat 4
4645ED Putte

T +31-164-602893
E chris@bioflorahealthproducts.nl
I chrislauwers.nl

Bezoek ook onze webshop:

Praktijkuren