Wat is Reumatoïde Artritis?

Reumatoïde artritis is een chronische aspecifieke polyartritis met symmetrische aantasting vooral van de perifere gewrichten, met name ook van de pols-, hand- en voetgewrichten, waarbij de distale interfalangeale gewrichten vaak gespaard blijven. Bij de meeste patiënten komen anti-immunoglobulinen (reumafactoren) voor in het bloed en treden subcutane noduli op. Reumatoïde Artritis komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. 1 % van de bevolking heeft in enige mate last van dit soort klachten.

Klachten en Symptomen van Reumatoïde artritis

Naast pijn in de gewrichten staan vooral gegeneraliseerde ochtendstijfheid, algemene malaise, krachtsverlies van de handen en pijn in de voorvoeten tijdens het lopen op de voorgrond. Op den duur kunnen met name in de vingers en de tenen karakteristieke standsafwijkingen optreden. Ook van de grote gewrichten kunnen als gevolg van de chronische ontsteking contracturen en standsafwijkingen optreden. Vrijwel alle extremiteitsgewrichten kunnen in het proces betrokken worden. De heupen, de distale vingergewrichten en de wervelkolom worden niet of in een laat stadium aangedaan. De cervicale wervelkolom wordt op den duur wel aangetast door ontsteking van de intervertebrale gewrichten en ontstekingen aan de achterzijde van de tussenwervelschijven. Ook treden ontstekingen op van peesscheden en slijmbeurzen.

In 80 % van de gevallen zijn de reumafactoren in het bloed positief. Reumatoïde Artritis verloopt in de helft van de gevallen chronisch progressief. In ongeveer 10 % van de gevallen treedt spontaan genezing op. In 40 % van de gevallen treedt genezing op met restverschijnselen.

Reguliere behandeling van Reumatoïde artritis

Regulier zijn er allerlei behandelmogelijkheden maar meestal gaat het om in een vroeg stadium de juiste medicijnen voor te schrijven. Dit om schade aan gewrichten en organen te voorkomen. Er zijn vier belangrijke soorten medicijnen voor mensen met Reumatoïde artritis:

 • NSAID’s: Deze groep bestaat uit ontstekingsremmende en koortsverlagende pijnstillers. Voorbeelden zijn: Ibuprofen®, Naproxen®, Diclofenac® en Indometacine®;
 • DMARD's: Deze groep bestaat uit lang(zaam) werkende onstekingsremmers en onderdrukken de lichaamsafweer. Ze kunnen ook de schade aan gewrichten beperken. Voorbeelden zijn: Methotrexaat (MTX)®, Sulfasalazine®, Entanercept® en Infliximab®;
 • Corticosteroïden: Bijnierschors-hormonen werken meestal zeer snel als ontstekingsremmers. Ze kunnen schade aan gewrichten beperken en systemische verschijnselen verminderen. Voorbeelden zijn: Prednison® en Prednisolon®;
 • Biologicals: De nieuwste generatie DMARD's worden biologicals genoemd. Ze remmen ontstekingshormonen. De medicijnen Entanercept®, Adalimumab®, Kineret® en Infliximab® zijn daar voorbeelden van. Langetermijneffecten en bijwerkingen zijn nog niet bekend. U krijgt ze pas voorgeschreven als andere medicijnen niet effectief zijn. Ook hebt u speciale toestemming nodig van uw zorgverzekeraar.

 

In ieder geval moet u er rekening mee houden dat alle reguliere maatregelen enkel symptomatisch werken en dat er nooit een oorzaak wordt gevonden waarom u nu juist deze ziekte hebt gekregen. De voorgeschreven medicatie kan sterke bijwerkingen geven op maag, lever, darmen en nieren. Als de lichaamsafweer wordt onderdrukt ben je ook meer vatbaar voor andere ontstekingen.

Reumatoïde artritis in onze praktijk

Het is zeer opvallend dat bij veel mensen met deze aandoening dergelijke klachten in de familie voorkomen. Er is dus een bepaalde erfelijkheid die geactiveerd wordt door bepaalde oorzaken. Het collageen (een eiwitbestanddeel in bindweefsel en kraakbeen) wordt aangetast door een auto-immuunstoring. Bij veel patiënten met Reumatoïde artritis in onze praktijk komen we regelmatig een te hoge bacteriële belasting tegen met veel endotoxines en gebitsklachten. Deze oorzaken kunnen een auto-immuunstoring in de hand werken. De patiënten die grote verbeteringen door therapie kregen hadden bijna allemaal een pathogene bacterie activiteit en een aantal daarvan ook een sterke dysbiose in de darmen. Bij de chakra's is er vaak sprake van chakra 1 storing met bijnierzwakte. Tevens kunnen virussen en emoties naast alle andere oorzaken, de klachten aanwakkeren.

Belangrijkste oorzaken van Reumatoïde artritis

 • Een te hoge bacteriële activiteit met veel endotoxines;
 • Gebitsklachten zoals wortelkanaalproblemen, tandextracties, gingivitis en zware metalen. Kijk eens naar onderstaande film om te begrijpen wat gebitsproblemen kunnen veroorzaken;
 • Een parasitaire belasting die darmen, lever en immuunsysteem kan verstoren;
 • Onverwerkte niet geïntegreerde emoties, verstoring van de chakra's en basisbehoeften;
 • Niet allergische voedselovergevoeligheden;
 • Een miasmatische belasting.

 

Nu is het natuurlijk niet de bedoeling om direct naar te tandarts te lopen want die begrijpen er meestal niks van. In onze praktijk werken wij enkel met gespecialiseerde tandartsen samen die weten hoe ze dit kunnen aanpakken en weten dat elke tand een verbinding heeft met andere delen in je lichaam. Als behandeling moet je denken aan speciale scans, intraveneuze therapie, ozon therapie, homeopathie, prf/prp therapie enz.

Nieuwe inzichten

De proinflammatoire cytokine IL-32 blijkt nauw samen te werken met TNFa, een andere cytokine die het optreden van een ontstekingsreactie bevordert. Deze samenwerking leidt tot een continue productie van ontstekingsmediatoren. IL-32 kan zich binden aan adhaesiemoleculen op de cel. De interleukine kan zich ook aan eiwitten in de cel binden, waardoor IL-32 zowel binnen als buiten de cel een belangrijke rol speelt. Het uitschakelen of beter reguleren van IL-32 zou een mogelijke behandeling tegen reumatoïde artritis of andere auto-immuunziekten kunnen zijn. Echter is het nog niet volledig bekend hoe we dit kunnen doen en wat de bijwerkingen kunnen zijn. Op dit moment is het dus nog niet helemaal duidelijk hoe we specifiek IL-32 kunnen beïnvloeden. Wel kunnen we de uitwerking moduleren via de inflammatoire auto-immuunrespons Th17. Wil je graag weten hoe wij dit doen? Neem dan contact met ons op. Als basis moet je minstens het darmmicrobioom optimaliseren.

Reumatoïde artritis en voeding

Wanneer je last hebt van Reumatoïde artritis speelt een strikt dieet een grote rol in het genezingsproces. Heel de behandeling kan staan of vallen met uw dieet. Kunt u het niet opbrengen om uw dieet en leefstijl aan te passen dan kunnen wij het niet opbrengen om u verder te behandelen. In de eerste instantie is het belangrijk om alle voedingsmiddelen te vermijden die algemeen ontstekingen kunnen bevorderen. Een specifieke lijst is bij ons op te vragen en we gaan hier ook nog een stuk over schrijven. Denk in ieder geval aan het vermijden van gluten, dierlijke melkproducten, geraffineerde producten en suikers zoals snoepjes, koekjes, chocolade. Gebruik geen alcohol, varkensvlees en rauw vlees en voedingsmiddelen uit de familie van de nachtschade.

Het is verder van belang om te onderzoek of u last hebt van voedingsintoleranties en allergieën. Wij onderzoeken dus via een bloedanalyse of er in uw lichaam een immuunrespons optreedt door bepaalde voedingsmiddelen te eten. Wanneer dit het geval is moet u deze voedingsmiddelen ook strikt vermijden.

Plantaardig dieet sterk aan te bevelen bij reumatoïde artritis

Uit een review van onderzoeken naar reumatoïde artritis blijkt dat een niet-dierlijk voedingspatroon helpt om pijn te bestrijden en in het algemeen de kwaliteit van leven te verhogen. De overzichtsstudie is gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Nutrition en geschreven door leden van het Physicians Committee for Responsible Medicine, pleitbezorger van plantaardige voeding als ziektepreventie.

Patiënten kunnen door de juiste voedingskeuzes verbetering in hun situatie bereiken. Er bestaat veel controverse over het al dan niet gezonde karakter van voeding zonder vlees of zonder dierlijke producten in het algemeen. Maar in geval van reumatoïde artritis lijken de gezondheidseffecten positief. De auteurs geven daarvoor de volgende argumenten:

 • Het niveau van inflammatie, het fundamentele kenmerk van de ziekte, kan worden teruggedrongen. Verwezen wordt naar een vergelijkende studie tussen mensen die plantaardig dan wel vetrijk en dierlijk voedsel aten. In het eerste geval waren er minder ontstekingen. Een tweede onderzoek concludeerde in andere termen hetzelfde: met plantaardige voeding was het niveau van ontstekingsmarker CRP lager;
 • gewichtsverlies levert een belangrijke bijdrage aan verlichting van symptomen. En afvallen is beter bereikbaar met vegetarische of veganistische voeding;
 • plantaardige voeding bevordert, met name door het vezelrijke karakter, een gezond microbioom. De bacteriële diversiteit, die bij mensen met reumatoïde artritis de wensen overlaat, wordt door dergelijke voeding groter.

 

Als aanbevelenswaardige voedingsmiddelen noemen de onderzoekers fruit, groenten, volle granen en peulvruchten. In de woorden van een van de onderzoekers, arts en wetenschapper Hana Kahleova, kunnen deze ‘enorm helpen’ om de ontstekingsniveaus in de gewrichten te verminderen: "De studie biedt hoop dat met een eenvoudige verandering in voedingspatroon gewrichtspijn, zwelling en andere pijnlijke symptomen kunnen verbeteren of zelfs verdwijnen."

Een behandeling van Reumatoïde artritis in onze praktijk

Een vrouw van 62 jaar komt in de praktijk en heeft al minstens 10 jaar last van reumatoïde artritis met vergroeiingen aan handen en veel pijn op verschillende plaatsen in haar lichaam. Er is eigenlijk niemand in de familie die soortgelijke klachten heeft. Verder heeft ze als sinds haar kinderjaren gevoelige darmen en slaapt ze de laatste jaren slecht door de pijn. Hier neemt ze regelmatig ibuprofen en paracetamol voor. Dit op voorschrift van de arts die regelmatig de reumafactoren in het bloed controleert. Deze zijn al jaren positief. Als voedingssupplementen neemt ze een goede multi en knoflook.

Tijdens het eerste consult is het advies om het darmmicrobioom d.m.v. darmtherapie te verbeteren en een dieetplan op te stellen. Hier zijn de nodige onderzoeken voor nodig die ze al uitvoeren. Tijdens het volgende consult gaan we de onderzoeken uitvoerig bespreken en starten we dus ook met deze behandeling. Ondertussen start ik met een uitgebreide meting van de meridianen en bij storing sporen we de onderliggende oorzaken op. Dit doen we met prognos. In de eerste meting valt het op dat maagmeridiaan en levermeridiaan sterk verzwakt zijn in energie bij deze vrouw. Ze voelt zich niet erg moe maar we meten wel een totaal energieverlies van 60%. Als we de oorzaken meten reageert mevrouw op miasmatische belastingen, bacteriële belasting en parasitaire belasting. We starten de therapie met het behandelen van de miasmatische belasting en met kruiden die op pathogene bacteriën werken. Als extra ondersteuning voor de gewrichten geven we omega 3 en ongedenatureerd collageen type 2.

Tijdens het tweede consult 6 weken later vertelde de vrouw dat de algemene pijnen in gewrichten en spieren minder zijn maar dat ze sterke reacties heeft gehad in haar darmen met diarree en verkrampingen. De kleine vingergewrichten doen ook nog veel pijn. De ibuprofen heeft ze afgebouwd maar de paracetamol neemt ze nog. In de meting zien we een toename van 10% in energie maar maagmeridiaan en levermeridiaan zijn nog steeds zwak. Als oorzaken meten we momenteel voornamelijk nog een te hoge bacteriële activiteit en een parasitaire activiteit. Gezien de reactie in de darmen is het advies om de darmtherapie op te starten i.c.m. de ondersteunende middelen voor haar gewrichten.

Drie maanden later zie ik ze voor de derde keer in de praktijk. Ze is intensief bezig met haar dieetplan, haar darmen voelen ondertussen door therapie veel beter aan en zijn rustig. In de prognos meten we geen bacteriële en parasitaire belasting meer. Haar spieren en gewrichten voelen beetje bij beetje ook beter aan maar enkel de kleine vingergewrichten blijven pijn doen. Haar energieverlies zit momenteel nog op 30%. We zetten de therapie op de huidige manier verder maar we zetten extra proteolytische enzymen in voor de kleine vingergewrichten.

Het vierde consult, 3 maanden laten blijven de darmen rustig, haar spieren en gewrichten blijven stabiel en ook op de kleine vingergewrichten merkt ze verbetering. De paracetamol heeft ze niet meer moeten gebruiken. In de prognos is de grafiek stabiel. De darmen blijven we momenteel ondersteunen met een pré- en probiotica en de huidige producten blijft ze gebruiken voor haar spieren en gewrichten. Ze is tevreden dat haar levenskwaliteit weer is toegenomen. Deze vrouw komt momenteel nog altijd om de 3 maanden in de praktijk voor ondersteuning en preventie.

Wij beantwoorden uw vragen over Reumatoïde artritis graag

Wanneer u vragen heeft over de behandeling van reumatoïde artritis, beantwoorden wij deze graag. Heeft u vragen over de werking en het gebruik van producten die nodig zijn wanneer u last hebt van reumatoïde artritis? Stuur een e-mail naar chris@bioflorahealthproducts.nl of bel naar +31 (0)164 602 893. Door onze jarenlange ervaring in de complementaire gezondheidszorg zijn wij in staat om u uitstekend te informeren.

Chris Lauwers

Bronnen
https://www.raliga.be
https://reumanederland.nl
https://www.voedingsgeneeskunde.nl
http://www.naeg.nl
https://www.orthokennis.nl/artikelen/collageen
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26925896
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7672747
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28635117
https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/the-causes-of-rheumatoid-arthritis
https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/foods-to-limit/8-food-ingredients-that-can-cause-inflammation

Afspraak maken

Afspraken kunnen alleen telefonisch gemaakt worden door te bellen met nummer +31-164-602893. Dit kan van dinsdag t/m zaterdag tussen 10:00 en 14:00 uur.

Beroepsvereniging

Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Alternatieve Genezers met een praktijklicentie Aa.

 • NOAG-praktijklicentie Aa
 • NOAG-registratienummer: 4645-Aa-11031
 • CAM-Competentieregister: laag 7
 • AGB-code zorgverlener: 90-045355
 • AGB-code praktijk: 90-54010
 • NIBIG registratienr: 526940
 • WKKGZ registratienr: 526940

Contact

Bioflora V.O.F.
Breestraat 4
4645ED Putte

T +31-164-602893
E chris@bioflorahealthproducts.nl
I chrislauwers.nl

Bezoek ook onze webshop:

Praktijkuren