Wat kan je op een natuurlijke manier doen tegen een verkoudheid?

Momenteel zijn er ongeveer 5000 virussen bekend die niet gemuteerd zijn. Hoeveel gemuteerde virussen er zijn is moeilijk bij te houden. Een verkoudheid kan door meer dan 200 virussen veroorzaakt worden. Dit zijn virussen die voornamelijk de luchtwegen aanvallen. Deze virussen verspreiden zich van persoon tot persoon en gewoon via de lucht.

Mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn over het algemeen meer vatbaarder om een verkoudheid te krijgen. Veel voorkomende oorzaken van een verkoudheid zijn:

 • Algemene tekorten van voedingsstoffen;
 • Slaapgebrek;
 • Langdurige emotionele stress zoals onverwerkt verdriet of zich niet begrepen of gewaardeerd voelen;
 • Problemen in de spijsvertering;
 • Te hoge blootstelling aan schimmels en toxines;
 • Veel reizen.

 

De meeste mensen die verkouden zijn hebben een neusverkoudheid. Je hebt dan last van symptomen zoals een verstopte neus of loopneus en waterige ogen. Bij een borstverkoudheid heb je dan weer meer symptomen zoals een vastzittende hoest of droge hoest.

Als je dit artikel leest omdat je graag op 1 dag van je verkoudheid af wilt zijn, sorry dan moet ik je teleurstellen! Het zal iets langer duren. Meestal duurt een verkoudheid 3 tot 7 dagen. Ben je langer dan 14 dagen verkouden, dan kan je best maatregelen treffen om je bijnieren te ondersteunen of versterken. Dit leg ik je graag in een ander artikel uit. In dit artikel kan je dus meer lezen over natuurlijke verkoudheidsmiddelen die de symptomen sneller kunnen verminderen maar ook om je beter te beschermen tegen een toekomstige verkoudheid.

Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid is een virale infectie van de luchtwegen zoals een rhinitis(ontsteking van het neusslijmvlies), faryngitis(ontsteking van de keelholte) en bronchitis(ontsteking van de bronchiën). Meest voorkomende symptomen bij een verkoudheid zijn:

 • Loopneus;
 • Verstopte neus;
 • Hoesten;
 • Niezen;
 • Keelpijn;
 • Algemene lichte pijn in het lichaam en hoofdpijn;
 • Lichte koorts;
 • Tranende ogen;
 • Oorpijn;
 • Tijdelijk verlies van smaak en/of reuk;
 • Algemene malaise.

 

Wat is juist het verschil tussen een verkoudheid en griep?

Ook griep wordt veroorzaakt door een virus. Het is belangrijk dat je deze aandoeningen niet laat behandelen met antibiotica. Soms kan er een bacteriële infectie optreden als gevolg van een griep of verkoudheid. In deze situatie is het belangrijk om uw arts te raadplegen. Griep wordt dus veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus) en is zeer besmettelijk. De klachten bij griep lijken sterk op de klachten bij een verkoudheid maar zijn meestal iets erger. De belangrijkste symptomen van griep zijn:

 • Slechte eetlust;
 • Kortademigheid;
 • Vermoeidheid, zwakte en slapeloosheid;
 • Hoofdpijn;
 • Keelpijn;
 • Stijve, pijnlijke ledematen;
 • Algemeen pijnlijke spieren;
 • Koorts boven de 38 graden;
 • Rillingen en zweten;
 • Droge, aanhoudende hoest;
 • Verstopte neus.

 

afbeelding van een virus

Een verkoudheid kan dus erg onaangenaam zijn maar is over het algemeen vrij onschadelijk. Meestal ben je er na 7 tot 10 dagen volledig van af. Een griep is meestal ernstiger en kan sneller leiden tot complicaties. Er zijn risicogroepen waarbij griep een dodelijke afloop kan hebben. Toch, ook voor de meeste mensen zal de griep vanzelf verdwijnen zonder gevolgen.

Natuurlijke middelen tegen een verkoudheid

Hoe kom je sneller van je verkoudheid af? Buiten veel rust nemen en een goede nachtrust van minstens 10 uur, zijn er verschillende mogelijkheden om je verkoudheid aan te pakken! Gezond eten en drinken, verschillende kruiden, supplementen en etherische oliën kunnen je hier bij helpen. Wat je beter kan vermijden tijdens een verkoudheid gaan we je natuurlijk ook vertellen.

Voedingsmiddelen die goed zijn tegen een verkoudheid

Water

Waarschijnlijk het meest eenvoudige om te gebruiken. Een goede hydratatie van je lichaam door goed en zuiver water te drinken met eventueel wat sole zout in, helpt om uitdroging te voorkomen. Goed hydrateren is belangrijk om sneller van je verkoudheid af te zijn. Drink minstens 30 ml water per kg lichaamsgewicht per dag.

Bottenbouillon

Bottenbouillon van biologische oorsprong bevat alle aminozuren en mineralen die nodig zijn om het immuunsysteem te ondersteunen. Er zijn ondertussen verschillende onderzoeken gedaan die aanwijzen dat kippensoep kan helpen tegen een verkoudheid door het immuunsysteem te ondersteunen en slijmen in het lichaam te verminderen. Eet elke dag minstens 500 ml soep gemaakt van biologische bottenbouillon en groenten die ontstekingen kunnen verminderen. Hier een mooi recept om bottenbouillon te maken.

Heet water met citroen, honing en kaneel

Een ongelooflijk mengsel dat helpt om slijmen af te breken en te voorkomen en het zorgt voor een goede hydratatie van het lichaam. Van honing is algemeen bekend dat het je hoest kan verminderen. Je kan dit typisch Indiaas mengsel heel de dag drinken maar ook zeker voor het slapen gaan om de verkoudheidssymptomen te verminderen. Je kan dit mengsel zelf maken maar je kan ook speciale mengsels kopen van Yogi Tea.

afbeelding van thee

Gember

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat gember of zingiber officinale stoffen bevat zoals gingerolen, shogaolen en zingerone die ontstekingen en verkoudheidssymptomen sneller kunnen verlichten. Maak regelmatig thee van verse gember en doe er een beetje rauwe honing in om keelpijn, een loopneus en hoest te verminderen.

Knoflook

Knoflook of allium sativum heeft antivirale, antibacteriële en antimycotische eigenschappen, waarschijnlijk door de actieve stof allicine. Het versterkt je immuunsysteem en help je dus om sneller van je verkoudheid af te zijn. Voeg het zo veel als mogelijk toe in je dagelijkse voeding. Sommige mensen eten het ook rauw. Het zal je helpen om de lastige symptomen van een verkoudheid te verminderen.

Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden tijdens een verkoudheid

Suiker

Geraffineerde suikerproducten zorgen voor een verminderde activiteit van de witte bloedcellen, deze heb je nodig om infecties te bestrijden. Het komt er dus op neer dat door een te hoge suikerinname, je het immuunsysteem kan verzwakken. Het is voor iedereen verstandig om altijd en elke dag voedingsmiddelen te vermijden waarvan bekend is dat ze ontstekingen in het lichaam kunnen verhogen. Suiker is er hier één van.

Vruchtensappen

Kant en klare vruchtensappen uit de supermarkt kan je beter laten staan. Die extra toevoegingen wil je meestal niet in je lichaam hebben. Ook met verse vruchtensappen moet je een beetje voorzichtig zijn. Deze zitten dan misschien wel vol met vitaminen en mineralen maar de vezels die het bloedsuikergehalte onder controle houden zitten er meestal niet meer in. Ook verse vruchtensappen hebben dus een sterk effect op het suikergehalte in je lichaam en zo kan het je immuunsysteem negatief beïnvloeden. Eet dus best zo veel mogelijk heel fruit. Wil je toch vruchtensap drinken, dan kan je deze best wat verdunnen met water.

afbeelding van vruchtensap

Zuivelproducten

Ondertussen is het( hoop ik) algemeen geweten dat zuivelproducten niet zo gezond voor ons zijn en dat ze veel slijm vormen in ons lichaam. Zuivelproducten eten tijdens een verkoudheid is dus niet zo verstandig. Hoe minder dat je deze tijdens een verkoudheid gebruikt hoe sneller je van de symptomen van een verkoudheid af kunt zijn.

Fast food

Sterk bewerkt voedsel en fast food bevatten geen voedingsstoffen die goed zijn voor het immuunsysteem. Deze voedingsmiddelen zijn eigenlijk zeer toxisch voor ons lichaam en je kan het beschouwen als “dood” voedsel. Om sneller van je verkoudheid af te zijn kan je beter voedingsmiddelen eten, hoe de natuur het voor ons bedoeld heeft. Het is dan ook verstandig om sterk bewerkte voedingsmiddelen beter nooit te gebruiken.

Geraffineerde granen

Brood, pasta, witmeelproducten zijn ook snelle koolhydraten en verhogen dus ook sterk het suikergehalte in je lichaam wat het immuunsysteem negatief beïnvloed. Ook deze producten vallen onder de ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen en kan je beter laten staan om je gezondheid zo optimaal mogelijk te houden. Ongeraffineerde granen kan je wel eten, maar met mate.

Kruiden en supplementen die goed zijn tegen een verkoudheid

Vitamine C

Vitamine C verbetert de functies van het immuunsysteem. Er zijn onderzoeken die aantonen dat voldoende vitamine C de symptomen van een verkoudheid kunnen verkorten. Wil je meer vitamine C uit je dieet halen, eet dan genoeg groenten en fruit zoals grapefruit, kiwi, paprika, spinazie, boerenkool, broccoli enz. Je kan dit dan aanvullen met 1000 mg vitamines C tabletten 3 keer per dag.

Echinacea

Een kruid dat preventief goed ingezet kan worden. Er zijn aanwijzingen dat Echinacea de kans op een verkoudheid met meer dan 50% kan verminderen. Het is aan te raden om voornamelijk de alcoholische extracten van Echinacea te nemen omdat deze de meeste actieve stoffen bevatten. Bij de eerste symptomen van een verkoudheid is het raadzaam om direct te starten met een dosering van 3 keer 60 druppels per dag. Preventief kan je dit kruid gebruiken in de maanden met een “r” in de naam aan een dosering van 3 keer 20 druppels per dag. Belangrijk is om per maand 1 stopweek in te lassen om gewenning te voorkomen. De duur van een verkoudheid kan door Echinacea sterk vermindert worden.

afbeelding van Echinacea

Vlierbessen

Niet alleen Echinacea maar ook vlierbes hoort bij mijn favoriete verkoudheidsmiddelen. Ook wordt de werking van vlierbes ondersteunt door wetenschappelijk onderzoek. Deze bessen zitten vol met Vitamine C en andere antioxidanten die het immuunsysteem ondersteunen. Vlierbes vermindert niet alleen de duur van een verkoudheid maar ook de symptomen.

Oregano

Oregano is een veel gebruikt kruid in onze praktijk. Het staat niet zo zeer bekend als middel tegen een verkoudheid maar is wel zeer effectief. Carvacrol, een actieve stof van oregano heeft sterke antibacteriële en antivirale eigenschappen. Het is aan te raden om oregano nooit langer dan 14 dagen te nemen omdat het zo krachtig is.

Zink

Zink ondersteunt de functies van het immuunsysteem en heeft antivirale eigenschappen. Zo maar zink nemen zou ik nooit doen maar wanneer je de eerste tekenen van een verkoudheid voelt, kan het helpen om zink te gaan gebruiken. Ook zink kan de duur van een verkoudheid sterk verkorten.

Vitamine D3

Vitamine D3 helpt niet alleen voor sterkere botten en je gemoedstoestand maar het kan je ook helpen om het immuunsysteem te versterken. Wij raden aan om vitamine D3 altijd te combineren met vitamine K2. Neem je medicijnen van de dokter dan kan je best eerst overleggen of het verstandig is om vitamine K2 te nemen.

Essentiële oliën die goed zijn tegen een verkoudheid

Ook essentiële oliën mogen we niet vergeten wanneer we het hebben over de behandeling van een verkoudheid. Hier kan je meer lezen over onze top 5 essentiële oliën die je kunnen helpen om sneller van je verkoudheid af te zijn. Ben je op zoek naar een goede leverancier voor essentiële oliën, dan kunnen we je het merk Tisserand of Chi aanbevelen.

afbeelding van olie tegen verkoudheid

Eucalyptus etherische olie

Deze olie kent een lange geschiedenis als het gaat over het gebruik tijdens een verkoudheid, bronchitis, COPD, astma en sinusitis. Het inademen van de olie of het lokaal aanbrengen met een basisolie om in te wrijven, kan de longen en sinussen openen en hoesten sterk verminderen.

Pepermunt etherische olie

Pepermuntolie heeft antivirale en antimicrobiële eigenschappen en werkt ook als antioxidant waardoor het een zeer goed middel is om verkoudheden te bestrijden. De olie in je omgeving verspreiden, inhaleren of inwrijven op je slapen, borst en nek is een goede manier om te gebruiken.

Frankincense

Wierrook essentiële olie is niet alleen een heilige olie, deze olie heeft zeer sterke immunostimulerende eigenschappen. Zeer goed te gebruiken tijdens een verkoudheid. Gebruik het in een aromaverstuiver of druppel het op een doek om te inhaleren.

Oregano etherische olie

Zoals eerder besproken kan je oregano als supplement zeer goed gebruiken wanneer je last hebt van een verkoudheid. Ook de olie kan je goed inzetten. Je kan de olie in je omgeving verspreiden maar je kan de olie ook verdunnen met een basisolie en voor je gaat slapen je voetzolen mee inwrijven. Dit werkt zeer effectief!

Kruidnagel etherische olie

Ook kruidnagel etherische olie heeft sterke antivirale eigenschappen. Om het immuunsysteem te stimuleren kan je de olie verdampen of plaatselijk aanbrengen met een basisolie.

Voorzorgsmaatregelen

Neemt u momenteel medicijnen, raadpleeg dan altijd uw arts alvorens kruiden, supplementen en etherische oliën te gebruiken. Voor kleine kinderen raden wij het gebruik van etherische oliën af omdat het altijd mogelijk is dat dit een reactie kan uitlokken. Voer indien mogelijk eerst een patch test uit om mogelijke reacties uit te sluiten. Zorg dat u altijd etherische oliën gebruikt die 100% biologisch zijn om de kwaliteit te garanderen.

Tot slot

Niet alle supplementen, kruiden en etherische oliën die we besproken hebben zijn goed voor iedereen. Sommige mensen kunnen een negatieve reactie krijgen bij het gebruik van bovenstaande producten. Wenst u graag persoonlijk advies? Neem contact op of bel naar +31 164 602893.

Chris Lauwers

 

bronnen
https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/verkoudheid/item31767
https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/griep/item32595
https://www.bioflorahealthproducts.nl/groot-handboek-geneeskrachtige-planten-6-ed-boek-
https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/understanding-common-cold-basics#1
https://www.unmc.edu/publicrelations/media/press-kits/chicken-soup/research.html
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/cold-remedies/art-20046403
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22419319
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2868080
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/phlegm/faq-20058015
https://www.health.harvard.edu/cold-and-flu/can-vitamin-c-prevent-a-cold
https://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/plantje-echinacea-kan-verkoudheid-voorkomen
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/114051-echinacea-bij-verkoudheid-en-griep.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848651/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768712/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23775705
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3842692/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/16767798/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12710734
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2994788/

Afspraak maken

Afspraken kunnen alleen telefonisch gemaakt worden door te bellen met nummer +31-164-602893. Dit kan van dinsdag t/m zaterdag tussen 10:00 en 14:00 uur.

Beroepsvereniging

Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Alternatieve Genezers met een praktijklicentie Aa.

 • NOAG-praktijklicentie Aa
 • NOAG-registratienummer: 4645-Aa-11031
 • CAM-Competentieregister: laag 7
 • AGB-code zorgverlener: 90-045355
 • AGB-code praktijk: 90-54010
 • NIBIG registratienr: 526940
 • WKKGZ registratienr: 526940

Contact

Bioflora V.O.F.
Breestraat 4
4645ED Putte

T +31-164-602893
E chris@bioflorahealthproducts.nl
I chrislauwers.nl

Bezoek ook onze webshop:

Praktijkuren